Domov     Kontakti     Nasveti
Depresivnost

Depresivnost pomeni znižanje telesne in duševne vitalnosti. V vsakdanjem življenju predstavlja normalen pojav nihanja razpoloženja, če pa traja predolgo, je preintenzivna in prepogosta, se lahko razvije v motnjo. Depresivnost lahko zdravimo z zdravili, psihoterapijo, s kombinacijo obeh, blago depresivnost pa tudi s kakšnimi alternativnimi sredstvi npr. gibanje, skupine za samopomoč, joga, relaksacije, meditacije, umetnost, ipd.

Glavni znaki depresivnosti so: potrtost, otopelost, napetost, tesnoba, občutki krivde, manjvrednosti, razdražljivost, negativno razmišljanje, umikanje v samoto, motnje spanja in apetita, izguba interesov, pomanjaknje energije, volje, bolečine v telesu, motnje pozornosti, samomorilne misli, ipd. Pri depresivnosti moramo biti torej pozorni tudi na možnost samomora. Človeka, ki je depresiven, najbolje kar naravnost povprašamo, če ima samomorilne misli ali celo že izdelan samomorilni načrt. Vsako samomorilno grožnjo moramo vzeti resno in osebo napotiti na strokovno pomoč. 

Nekaj praktičnih napotkov za premagovanje blažje depresivnosti:
1. Izdelajte urnik vaših dnevnih aktivnosti. Ne pozabite vključiti tudi prijetnih aktivnosti, za vsako opravljeno obveznost se nagradite s čim prijetnim. Z aktivnostmi začnite postopno, ne preveč naenkrat. 
2. Napišite si vsaj 5 prijetnih aktivnosti, ki vam ali so vam v preteklosti vzbujale občutek zadovoljstva. Vključite jih v svoj urnik. 
3. Izdelajte si seznam z vsaj 10-imi stvarmi, ki jih lahko naredite, če se vam razpoloženje poslabša. 
4. Poskušajte si postaviti realne cilje, ne bodite preveč zahtevni do sebe in se vsaj nekajkrat na dan pohvalite. 
5. Začnite se ukvarjati s sprehodi, telovadbo, jogo ali čim podobnim, saj to deluje antidepresivno. 
6. Če sami niste kos težavam ali depresivnosti, si čim prej poiščite strokovno pomoč.

    

 
< Nazaj   Naprej >
Psihoterapija s pomočjo konj
Od letos naprej se je možno vključiti tudi v psihoterapijo s pomočjo konj z elementi EAGALA modela. Ta vrsta terapije je primerna za posameznike, pare, skupine, itd.  
Preberite več...
 
NOVA, UČINKOVITA TERAPEVTSKA METODA - BRAINSPOTTING
Pri delu uporabljam novo, učinkovito metodo, ki dopolnjuje običajno psihoterapijo, in sicer je to brainspotting.
Preberite več...